Skip to content

Sabonio vaikai – talentas, slypintis genuose

sabonio-vaikai-ir-šeima

Metas žvilgtelti į A. Sabonio asmeninį gyvenimą. Jis su I. Saboniene susituokė prieš trisdešimt metų – 1990-ųjų birželio 15 d. Kelias link santuokos nebuvo lengvas abiem. Kad užkariautų Ingridos širdį Arvydui teko stengtis tarsi kovojant prieš „CSKA“. Ingridai irgi buvo nelengva, nes Arvydas buvo populiarus. Bet jam į akį krito ji – grožio konkurso „Gražioji vilnietė 1988“ laimėtoja Ingrida Mikelionytė. Atrodytų būdami visiškai skirtingi – aukštas ir tiesmukiškas Arvydas ir mažytė, santūri Ingrida atrado vienas kitą. Ingrida nebuvo iš tų merginų, kuri bet kokia kaina pultų kabintis ant kaklo krepšinio žvaigždei. Ji šoko tautinius šokius, filmavosi kine, svajojo apie studijas Maskvoje, domėjosi fotografija. Jų susitikimas buvo netikėtas, bet lemtingas. Jei dabartiniai garsūs žmonės „didžiuojasi“ antraštėmis apie skyrybas, šiai porai Dievas leidžia būti kartu laimingiems jau 30 metų. Kaip gražiai lietuviškai šeimai, jiems būdinga ramybė ir vaikų gausa. Saboniai turi jų net keturis. Kokie jie tie Sabonio vaikai?

tautvydas-sabonis

Tautvydas Sabonis – trenerio kostiumas geriau nei žaidėjo apranga?

Kaip kiekvieno įžymaus žmogaus, taip ir Arvydo Sabonio atžalos yra stebimos per padidinamąjį stiklą. Jeigu Saboniukas paima kamuolį į rankas, krepšinio gerbėjai automatiškai išvysta langą padalintą į dvi dalis, kai vienoje jų yra pats Saboniukas, o kitoje – didysis Arvydas.

Lygindamas savo vyriausius sūnus vaikystėje, A. Sabonis minėjo, jog vyresnis Žygimantas yra imlesnis, Tautvydui reikia švaraus kamuolio, bet jis nėra toks jau „degantis“ aikštelėje. Tautvydo karjera krepšinio aikštelėje nebuvo įspūdinga. Per devynerius metus trukusią krepšininko karjerą sužaista: CB Axarguia ( 2011-2013 m.), Malagos „Unicaja“ jaunimo komandoje (2013-2014 m.), Palma Air Europa (2015-2016 m.), Leyma Basquet Coruna(2016-2017 m.), Kasteljono de la Planos TAU (2017-2019 m.) komandose. Šios komandos vargu ar yra girdėtos net ir ištikimiausiam krepšinio gerbėjui. Migracija tarp 2 ir 3 Ispanijos krepšinio lygų fanams didelio įspūdžio nepadarė. 2010 m. Lietuvos jaunių ir 2011 m. jaunimo rinktinėse taip pat rimtų darbų nuveikti nepavyko ir teko tūnoti Jono Valančiūno šešėlyje. Paskutiniame jaunimo čempionate Tautvydas Sabonis aikštelėje praleido po 8 minutes ir įmetė vidutiniškai po 0,4 taško. Tai ne tie skaičiai, kurie džiugintų Tautvydą ir Sabonių šeimą.

Jaunasis treneris

Vos 27 metų T. Sabonis pribrendo naujam karjeros posūkiui, būdingam daugeliui įžymių krepšininkų atžalų. Tai yra anksti baigti karjerą ir tapti treneriais. Todėl Tautvydas pasekė M. Brazio bei G. Kurtinaičio pėdomis. „Ačiū visiems, kurie suvaidino vaidmenį mano karjeros metu. Žaisti profesionaliai visada buvo mano tikslas ir didžiuojuosi, jog tai dariau devynerius metus. Aš pasiilgsiu šio žaidimo, bet nekantrauju pamatyti, kas manęs laukia ateityje“, – „Instagram“ parašė 202 cm ūgio puolėjas. Sulaukęs kvietimo prisijungti prie „Žalgirio“ dublerių komandos trenerių štabo ir talkininkauti jau nuo jaunimo rinktinių laikų pažįstamam A. Gronskiui, Tautvydas nesuabejojo. Jo treniruojama komanda Kauno „Žalgiris-2“ reguliariajame čempionate užėmė 5 vietą, bet dėl Covid-19 situacijos čempionatas nebuvo tęsiamas. Jau po metų T. Sabonis gavo kvietimą prisijungti prie Martino Schillerio trenerių štabo pagrindinėje „Žalgirio“ sudėtyje. Trenerio karjera tik prasideda ir šis įvertinimas parodo, jog tapti geru treneriu Tautvydas turi didesnį potencialą nei žaidžiant.

aušrinė-sabonytė

Aušrinė Sabonytė – meilė ir krepšinis

Aušrinė Sabonytė – vienintelis vaikas, kuris nesiejo savęs su krepšinio aikštele. Jei broliai paveldėjo tėvo genus ir daugiau ar mažiau turėjo reikalų ant parketo, tai Aušrinė iš mamos paveldėjo moterišką žavesį ir grožį. Ji mėgsta rodyti save ir šeimą nuotraukose, o dėl mamos jaunatviškumo jos dažnai atrodo kaip seserys. 2012 m. J. Statkevičius pristatydamas pavasario ir vasaros kolekcijas, abi Sabonių šeimos moteris pakvietė demonstruoti madas. Ingridai jau nuo 1988 metų podiumas nebuvo svetimas, ant jo nepasimetė ir Aušrinė Sabonytė. Iš tėčio ūgį, o iš mamos grožį paveldėjusi Sabonių atžala puikiai jautėsi ant podiumo.

Į krepšinio vandenis nepasinėrusi A. Sabonytė, nėrė į mokslus. Ji neseniai Anglijos Vestminsterio universitete baigė verslo vadybos studijas ir dabar dirba šeimai priklausančiame viešbutyje Palangoje – „Pušų paunksmėje“.

O visgi kur krepšinis? Nuo jo Aušrinė toli nepabėgo. Nors pati netapo nei krepšininke, nei trenere, jos asmeninis gyvenimas sukasi aplink krepšininkus. Prieš keletą metų Lietuvos žiniasklaida ir interneto komentatoriai nesėkmingai ją poravo su J. Valančiūnu, o šiandien ji draugauja su krepšininku R. Gusčiu žaidžiančiu Vilniaus „Ryto“ komandoje.

žygimantas-sabonis

Žygimantas Sabonis – vyriausias „Saboniukas“, toliausiai nuo krepšinio esantis vaikas

Be krepšinio Sabonių šeimoje, kaip be duonos. Turint tėtį krepšininką, šeimai teko keliauti paskui jį ir gyventi ten, kur buvo A. Sabonio darbovietė. Jos dažnai nesikeitė, bet augant tiek Ispanijoje, tiek ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, teko gyventi šalia krepšinio aikštelės. Žygimantas Sabonis su broliu lankė krepšinio treniruotes dar Ispanijoje. Žygimantas jau tada rodė polinkį krepšiniui ir ėmė atstovauti pietinio šalies regiono Andalūzijos berniukų rinktinei. Vėliau sekė gyvenimas Amerikoje ir Portlendo klubas, kuriame teko matyti visą komandos žvaigždyną.

Ž. Sabonis nors ir rodė neblogą kaip krepšininko potencialą, tačiau 21 metų būdamas nutraukė nelabai dar įsibėgėjusią krepšininko karjerą, save realizuodamas versle. 2013 m. jis gavo pasiūlymą dirbti viename iš didžiausių Azijos šalies viešbučių tinklų. Prie to paties Žygimantas prisideda ir prie šeimyninio verslo viešbučio „Pušų paunksmėje“ valdymo. Neaišku kaip susiklostys šeimyninis gyvenimas, tačiau šiandien tiek Žygimanto, tiek jo brolių merginos nėra lietuvaitės. Pasak Arvydo ir Ingridos Sabonių, tai nėra svarbu. Svarbiausia geras žmogus ir šeimyninis suderinamumas.

domantas-sabonis

Domantas Sabonis – tėvo pėdomis ar dar toliau ?

Domantas Sabonis yra žinomas net ir nesidomintiems krepšiniu lietuviams. Nori to Domantas S. ar nenori, jis nuolat yra lyginamas su tėvu. Nors jie žaidė skirtingu laiku ir šiek tiek kitokioje pozicijoje, bet panašumų tarp jų daug. Vienas jų – netikėti, juvelyriniai perdavimai komandos draugams, metimo stilius. Taip pat žaidimo įvairovė, kuri leidžia rinkti dvigubus dublius beveik kiekvienose NBA rungtynėse.

Apie Domantą jau dabar galima rašyti daug ir plačiai, bet norint stipriai neišskirti jo iš sesers ir brolių, sudėkime visus svarbiausius jo karjeros akcentus. Jos pradžia – 2012 Malagos „Clinicas Rincon“. Po metų jis jau žaidė pagrindinės Malagos miesto komandos „Unicaja“ sudėtyje ACB lygoje. Vėliau sekė debiutas NCAA – Gonzalos „Buldogs“ gretose. Produktyvus žaidimas ir čia buvo pastebėtas, tad 2016 m. sekė 11-as šaukimas NBA naujokų biržoje. Domantą pakvietė Orlando „Magic“ komanda. Po mainų – sezonas Oklahomos Sičio „Thunder“ komandoje, o nuo 2017 m. įsitvirtinimas, šlovė ir rekordinis – 77 milijonų vertės kontraktas. Šiomis dienomis už Atlanto nieko naujo: atstovaudamas Indianos „Pacers“ D. Sabonis beveik kiekvienuose rungtynėse renka dvigubus dublius. Pernai jis buvo išrinktas į NBA visų žvaigždžių rungtynes, neabejojama jog taip nutiks ir šiemet.

Žaidžiant už Lietuvos rinktinę, 2015 metais jis tapo Europos vicečempionu. Šiais metais D. Sabonis rinktinei taip pat yra reikalingas kaip oras. Iš šių aukščiau pateiktų faktų matome tvirtą karjeros augimą be jokių stabtelėjimų, o tai buvo būdinga ir A. Saboniui. Obuoliai nuo obels netoli nuriedėjo, taigi Sabonio vaikai be krepšinio yra neįsivaizduojami.