Skip to content

2023 pasaulio krepšinio čempionatas🏀 Atranka

2023 pasaulio krepšinio čempionatas atranka

Pasaulio krepšinio čempionato atrankos turnyras artėja į pabaigą ir taip aiškėja vis daugiau pagrindinio turnyro etapo dalyvių. Liko vienintelis rinktinių langas vasario mėnesį. Nors tai jau trečiasis atrankos langas, bet visgi sunku priprasti prie chaotiško turnyro organizavimo. Trumpai apie detales atrankos sistemoje ir koks gi laukia 2023 pasaulio krepšinio čempionatas.

lietuva pasaulio krepsinio cempionate

Pasaulio krepšinio čempionato atrankos sistema. Kada pagaliau atranka nebus loterija?

Į rinktinę atvyksta, bet kokie žaidėjai. Futbolas krepšiniui tarsi vyresnysis brolis. Šis atrankos turnyras yra tarsi kopija, tai ką organizuoja FIFA ir UEFA. Skirtumas yra toks, jog futbolo rinktinių turnyruose į rinktines atvyksta visi žaidėjai. Jeigu prieš trisdešimt metų buvo atvejų, jog tam tikrų žaidėjų neišleidžia tam tikri klubai, tai šiandien tokį atvejį galima tik pamiršti. Krepšinio atrankos turnyre klubai, ypač kalbant apie Eurolygą, gali tiesiog neišleisti žaidėjų į rinktinę. Nėra jokios tvarkos šiuo klausimu.

Tarkim V. Misičiaus situacija. Į Serbijos rinktinę neišleido „Anadolu Efes“ klubas. Priežastis labai paprasta, kadangi teko rungtyniauti beveik lemiamoje kovoje prieš tą pačią Turkijos rinktinę. Arba tarkim, vienose rungtynėse tam tikras žaidėjas negali padėti komandai, nes su savo klubu žaidžia Eurolygoje, o kitose jau gali padėti rinktinei. O kur susižaidimas? O kur žaidimo kokybė?

Kam iš to nauda. Ar galima įžvelgti kokią nors naudą iš padrikai organizuojamo turnyro? Žiūrovas nemato aukščiausio lygio krepšinio, nors žaidžia rinktinė. Krepšinio čempionato atranka tampa klubų rinktinių turnyru. Pačioms rinktinėms, tai yra ne atranka, o tiesiog loterija. Pažiūrėkime, kiek pajėgių rinktinių nepateko į čempionatą. Priežastis viena – tos rinktinės turi daug pajėgių žaidėjų rungtyniaujančių Eurolygoje ar NBA, o rinktinę atstovauja bet kokie vidutinio pajėgumo krepšininkai.

Vienintelė nauda, galimai pastariesiems. Tarkim, tokie žaidėjai kaip Osvaldas Olisevičius ar Gediminas Orelikas, ar pajėgūs prasimušti į pasaulio krepšinio čempionatą. Abejotina. Šis atrankos turnyras šiems gabiems krepšininkams yra proga apsivilkti rinktinės marškinėlius per atrankos langą. Tuo pačiu pakeliant savo kaip krepšininko vertę rinkoje. Tik tiek. Tik kodėl šį neobjektyvų turnyrą turi stebėti žiūrovas?

Pasaulio krepšinio čempionato link

Planetos pirmenybės bus organizuojamos rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis, o jos vyks Japonijoje, Filipinuose ir Indonezijoje. Planetos pirmenybėse iš viso dalyvaus 32 rinktinės: per kvalifikaciją pateks 12 komandų atstovausiančių Europai, 5 – Afrikai, 6 – Azijai ir 7 – iš Amerikai, o Japonija, Indonezija ir Filipinai teisę žaisti čempionate įgijo kaip turnyro organizatorės.

Po keturias komandas burtų keliu bus suskirstytos į aštuonias grupes. Burtų traukimo ceremonija planuojama kovo mėnesį. Kas įdomiausia, nėra konkrečiai apibrėžta ar svarbu atrankos turnyre užimti pirmąją ar trečiąją vietą. Todėl komandoms patekusioms į antrankos turnyrą ar komandoms kurios neturi vilčių patekti, vasario mėnesio langas yra tarsi formalumas.

O pačio čempionato formatas – priešingai, akcentuoja kiekvienų rungtynių svarbą. Į pasaulio krepšinio čempionatą patekusios rinktinės po keturias bus išdalintos į aštuonias grupes. Po dvi geriausias iš kiekvienos grupės pateks į antrą etapą, kuriame sužais dvi rungtynes su kitos grupės pirmą ir antrą vietą užėmusiomis komandomis. Iš šių grupių po dvi geriausias pateks į ketvirtfinalį.

Tiesa, nesėkmės atveju grupėje, rinktinėms Pasaulio krepšinio čempionatas greitai nesibaigia, kadangi pirmame grupių etape 3-4 vietas užėmusios komandos antrame etape irgi pateks į grupes, kuriose bus žaidžiama dėl 17-32 vietų. Tik kaip bus su rinktinių motyvacija? Dar vienas svarbus aspektas šiame čempionate bus dalinamos vietos į olimpines žaidynes, todėl bus žaidžiama ir dėl 5-8 vietų. 

pasaulio cempionato atrankos grups 2023

O dabar apžvelkime kokia situacija atrankoje šiandien

Afrikos žemynas į čempionatą deleguoja 5 rinktines. Paskutiniame lange komandos nerungtyniavo, todėl pagrindinės kovos vyks vasario mėnesį. Vienintelė Dramblio Kaulo Kranto (7-0) rinktinė turi vietą pagrindiniame turnyre. Daug šansų turi Pietų Sudanas (8-1), Angola (5-1) ir Egiptas (7-2). Azijos žemynui skirtos septynios vietos. Šioje atrankoje vasario mėnesiui intrigos praktiškai neliko. Į krepšinio čempionatą pateko Libanas (7-1), Naujoji Zelandija (6-2), Filipinai (5-3), Australija (9-1), Kinija (8-2) ir Japonija(5-5). Pastaroji rungtyniaus šeimininkų teisėmis. Irano (6-4) rinktinę potencialiai iškovos paskutinį kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Didesnės intrigos vasario mėnesį galima laukti nebent Amerikos žemyne. Iš septynių vietų į pasaulio čempionatą, bilietą turi tik Kanados rinktinė (10-0). Jungtinės Amerikos Valstijos (8-2) yra arti pirmenybių. Kelialapį į pagrindinį turnyrą turėtų iškovoti ir Brazilija (7-3), Venesuela (7-3), Dominikos Respublika (7-3) ir Argentina (7-3). Europos žemynas turintis pajėgiausias rinktines į čempionatą deleguos 12 komandų. Jau aišku, jog į čempionatą važiuos Latvija (7-1), Graikija (5-3), Vokietija (8-1), Slovėnija (7-3), Prancūzija (8-2), Lietuva (8-2), Ispanija (7-1), Suomija (7-2) ir Italija (6-2) . Arti patekimo yra Serbija (5-3) bei Juodkalnija (6-4). 

Lietuvos rinktinė ir paskutinis langas vasario mėnesį

Šis atrankos turnyras į pasaulio krepšinio čempionatą yra trečiasis, kai FIBA nusprendė organizuoti atranką langų principu. Dainiaus Adomaičio treniruojama rinktinė per pirmąją atranką pateko į 2019 metų pasaulio čempionatą. Patekimą į čempionatą rinktinė užsitikrino atrankos turnyre likus sužaisti 4 rungtynes. Dariaus Maskoliūno treniruojama rinktinė vertė kiekvieną sirgalių šokinėti tarsi ant adatų. Patekimas į Europos krepšinio čempionatą sprendėsi paskutinėse sekundėse prieš silpną Danijos rinktinę.

Šią vasarą, per plauką, pasaulio krepšinio čempionatas 2023 mums galėjo ir neįvykti, jei ne Manto Kalniečio blokas, lemiamoje varžovų atakoje. Kazio Maksvyčio komanda bilietą į pasaulio pirmenybes užsitikrino iškovodama pergalę prieš Juodkalnijos rinktinę. Kadangi burtų traukime nėra aiškiai reglamentuota užimama vieta grupėje, mūsų rinktinė vasario mėnesio atrankoje gali ekspermentuoti. Žinoma, pačios pergalės yra svarbu bendrame FIBA rinktinių reitinge, o tai gali būti svarbu kituose atrankos turnyruose. FIBA reitinge mūsų rinktinė yra 8 vietoje turėdama 673,7 taško. Nedaug atsilieka Grakija užimdama 9 vietą su 670,8 taško.

jonas valanciunas

Kas taps „juoduoju arkliuku“? 

Taigi labai paieškojus motyvacijos galima rasti ir čia. Rinktinės branduolys turėtų išlikti panašus ir vasario mėnesio atrankoms. Tai pat tai galimybė atrasti „juodąjį arkliuką“ – tam tikrą žaidėją, kurį treneriai ir žiūrovai galėtų pamatyti iš arčiau. Galbūt šansas rinktinės marškinėlius užsivilkti „Žalgirio“ dublerių astovui Motiejui Kriviui, „7bet-NKL“ čempionate renkančiam po 24,1 naudingumo balo. Šis atrankos langas galimybė spręsti ir opią problemą – rinktinės sunkiojo krašto. Galbūt atsirastų galimybė pasikviesti NCAA puikiai rungtyniaujanti Ąžuolą Tubelį. Galimai šanso turėtų sulaukti ir Arnoldas Kulboka, sėkmingai pradėjęs čempionatą Graikijoje. Mindaugas Sušinskas dar vienas kandidatas bent į langų rinktinę. Tvirta pastarojo statistika Vokietijoje turėtų atkreipti rinktinės trenerių dėmesį.

Kitos pozicijos žaidėjai tai pat laukia savojo šanso. Adrijos lygoje Paulius Valinskas renka po 14 taškų ir perduoda 4,3 rezultatyvaus perdavimo. Šiame LKL čempionate solidžiai atrodo ir Matas Jogėla renkantis po 13,3 taško ir uždirbdamas 15,6 naudingumo balo. Savojo šanso laukia ir Panevėžio „Lietkabelio“ atstovai Paulius Murauskas ir Mantas Rubštavičius.

Įdomių žaidėjų netrūksta. O vasario mėnesio langas – galimybė treneriams atrasti žaidėjus ateities kovoms krepšinio čempionatuose.

Įdomios atrankos, smagių varžybų ir malonaus laukimo svarstant, kokiu įspūdžius jau kitais metais dovanos Pasaulio krepšinio čempionatas 2023!